Fröken Sverige och Miss World – historia

Miss World Sverige eller Sweden är en skönhetstävling som är nationell och välgörenhetsgrundande. Den hålls för att utse en representant från Sverige att delta i världens största skönhetstävling som är Miss World. Innan året 2003 så var det genom tävlingen Fröken Sverige dessa deltagare togs ut, men efter det är det licenstagare som drivit tävlingen Miss World Sweden. Under 2011 togs rättigheterna till Miss World över av Swedish Beauty Contest AB. En annan sak som skedde 2011 var att det allra första tävlingsmomentet var/ och blev att första tävlingsmomentet är en kvaltävling som sker via nätet. Miss World internationellt har en värdegrund de står på och det bygger på uttrycket ”Beauty with a Purpose” Även Miss World Sweden började 2011 att byggas på välgörenhet.

Innan 2003 var det alltså inte Miss World Sweden som var tävlingen före Miss World, utan Fröken Sverige. Fröken Sverige har anordnats sedan 1949 och grundades av tidningen Veckorevyn.  Dessa var även arrangörer ända fram till slutet av 1990-talet, Under 1990-talet arrangerade man tävlingarna tillsammans med TV4.

Från 2004 var det denna tävling som utsåg kandidater till Miss Universe Sweden, Miss World och Miss Europe. Från år 2009 är det Miss Universe Sweden som utser kandidat till Miss Universum.